Puterea laserului care actioneaza asupra pulberii garanteaza ca modelul obtinut are o structura interna omogena si densa, fisierul CAD conduce direct masina fara a fi nevoie de programare, fixare sau constructie de dispozitive. Avand control total asupra procesului de productie, rezulta o structura omogena la nivel micro, obtinandu-se o densitate de 99.98% pentru metalele si aliajele folosite. Cercetarile facute arata ca proprietatile mecanice sunt similare cu ale pieselor metalice obtinute conventional. Aceasta modalitate de productie permite fabricarea simultana a seriilor de piese cu diferite geometrii (pana la 20.000 piese). Cum laserul are acces in orice locatie in timpul constructiei piesei, se pot obtine modele indiferent de complexitatea acestora (cu rigidizari sau cavitati interne, rotori, etc).
Sistemul foloseste o tava metalica pe care se depune materialul. Acest material este folosit si ca material suport, unde este necesar, laserul actionand si generand si suportul necesar (coloane spre exemplu). La final, pentru preluarea modelului, acesta se decupeaza de pe placa cu un fierestrau manual sau prin electroeroziune si se inlatura elementele de suport (aceasta operatie este facila, poate fi facuta si cu ajutorul unui cleste). Tava poate fi refolosita dar trebuie rectificata.
Repetabilitatea este de 20 de microni pe toate cele 3 axe, piesele realizate corespund din punct de vedere al tolerantei cu standardul EN ISO 2768.
Dupa print piesele pot fi tratate termic, prelucrate prin frezare sau strunjire sau electroeroziune, polisate, sudate, acoperite electrochimic, vopsite.