Direct Metal Printing (DMP)

Pentru ca lumea care ne inconjoara este 3D.

Si precisa ca o lama metalica.

Print metal. Este posibil? Intr-adevar, in anumite situatii exista necesitatea ca modelele sa fie realizate din material metalic (in functie de tipul aplicatiei, de solicitarile la care sunt supuse modelele sau de complexitatea geometriei care trebuie realizata).

Raspunsul este afirmativ. Da, se pot tipari piese metalice. Urmatoarea intrebare care poate sa apara este: Dar exista goluri interne, micropori sau intruziuni din alt material care sa conduca la distrugerea piesei sub actiunea incarcarilor? Raspunsul este la fel de simplu. Nu. Echipamentele 3D Systems produc piese cu o densitate exceptionala (99.98%), obtinuta prin topirea materialului si prin sistemul patentat de depunere compacta a acestuia, care permite transferul de caldura intre straturi si uniformizarea layerelor ce pot avea o grosime de numai 5 microni. Mediul controlat asigura de asemenea si puritatea chimica a piesei. Dar ce materiale sunt disponibile? Sunt limitate?

Un raspuns clar: Nu. Echipamentele 3D Systems sunt deschise si ofera cei mai flexibili parametri de control din aceasta industrie. Setati-i dvs. si folositi orice alt material in afara de cei care sunt presetati pentru utilizarea materialelor furnizate de 3D Systems. Pentru ce tipuri de piese? Pentru piese cu geometrii complexe ce nu pot fi realizate prin tehnologiile clasice de prelucrare si turnare. Piese care prezinta detalii, necesita precizie si repetabilitate, indiferent daca sunt prototipuri sau piese finite. Unghiurile de pana la 20 de grade se pot construi direct, fara a fi nevoie de suport de sustinere iar grosimea unui perete poate fi de 150 de microni Este eficient? Cu siguranta. Nu aveti nevoie de dispozitive suplimentare. Obtineti direct modelele de care aveti nevoie.

Fabricati rapid piese metalice, precise din materiale diverse cu complexitate ridicata, avand o densitate si omogenitate exceptionala si aceeasi componenta chimica. Cu cea mai buna finisare a suprafetei din aceasta industrie (Ra – 5 microni). Accedeti la urmatorul pas al revolutiei industriale. Produceti orice forma, oricand, folosind noua tehnologie (adaugand si nu eliminand material). Nu asta doreati?

DMP Flex 100

Prima imprimanta din seria ProX este gandita ca varianta de start pentru cei care doresc sa produca piese metalice de dimensiuni mici, cu o calitate inalta si la o viteza ridicata. Ofera un volum de 100 x 100 x 80 mm si dispune optional de o statie de reciclare externa pentru material. Ca toate imprimantele seriei, foloseste materialele predefinite ale 3D Systems dar poate utiliza si alte materiale, incarcarea acestora facandu-se manual. Obtineti cele mai fine detalii cu o precizie exceptionala, avand cele mai stranse tolerante din aceasta industrie.
Pentru o aplicatie speciala – domeniul stomatologic – a fost dezvoltata o imprimanta dedicata. Utilizand materiale certificate pentru aceasta aplicatie (CoCr), imprimanta permite obtinerea de proteze dentare (punti, coroane) fixe sau detasabile care pot fi folosite direct de laboratoarele stomatologice. Obtineti suprafete aderente (imposibil de realizat prin frezare) care sunt ideale pentru folosirea drept structuri de sustinere a implanturilor. Printati aproximativ 100 de dinti la fiecare proces.

ProX 200

Mariti productivitatea, crescand puterea laserului, volumul disponibil pentru realizarea pieselor la 140 x 140 x 100 mm, adaugati materiale noi (in varianta predefinita) si avand la dispozitie un sistem semiautomat de incarcare a materialului. Mentineti aceleasi performante ce caracterizeaza seria DMP.
Disponibila si varianta ProX200 Dental – dedicata aplicatiilor stomatologice.

ProX 300

Intalniti posibilitatea de productie la nivel industrial. Sistemul automat de reciclare a materialului si cel de alimentare, cele 4 materiale predefinite (si disponibiltiatea de a folosi altele din surse externe, gratie sistemului deschis DMP), dimensiunea maxima a piesei de 250 x 250 x 300 mm garanteaza tranzitia la acest domeniu.

ProX 320

Piese cu o densitate de 99.8% obtinute prin topirea materialului. Repetabilitate de 20 de microni pe cele 3 axe. Piese cu grosime de perete de 150 microni. Cea mai buna calitate a suprafetei din aceasta industrie. Acuratete 50 microni. Acestea sunt datele de start. Ce adaugam: continut extrem de redus in camera de printare (25 parti Oxigen la 1.000.000). Aceasta inseamna piese mai puternice si rezistente la coroziune. 5 materiale (3 tipuri de titan + otel inoxidabil + Iconel 718). Volumul extraordinar: 275 x 275 x 420 mm. Un server central de manageriaza joburile de printare, setarile, materialele pentru o productivitate 24/7. Aceasta inseamna eficienta. Produceti asadar modele cu performante superioare, mai rapid si cu un cost mai redus decat prin metodele traditionale de fabricatie.

Tehnologie DMP – Direct metal printing. In interiorul masinii o rola netezeste si compacteaza fiecare strat de pulbere metalica depusa (la dimensiunea si densitatea specificata – patent 3D Systems) iar un laser (fiber laser) de inalta precizie este pozitionat spre particulele pudrei metalice pentru a construi sectiuni orizontale consecutive ale piesei. Particulele metalice sunt topite complet, astfel incat stratul nou adera la cel anterior, fara a fi nevoie de un liant sau de solutie de lipire. In interior este de asemenea mentinuta o atmosfera controlata pentru un maxim de siguranta (dar si pentru pastrarea puritatii modelelor printate).

Puterea laserului care actioneaza asupra pulberii garanteaza ca modelul obtinut are o structura interna omogena si densa, fisierul CAD conduce direct masina fara a fi nevoie de programare, fixare sau constructie de dispozitive. Avand control total asupra procesului de productie, rezulta o structura omogena la nivel micro, obtinandu-se o densitate de 99.98% pentru metalele si aliajele folosite. Cercetarile facute arata ca proprietatile mecanice sunt similare cu ale pieselor metalice obtinute conventional. Aceasta modalitate de productie permite fabricarea simultana a seriilor de piese cu diferite geometrii (pana la 20.000 piese). Cum laserul are acces in orice locatie in timpul constructiei piesei, se pot obtine modele indiferent de complexitatea acestora (cu rigidizari sau cavitati interne, rotori, etc).

Sistemul foloseste o tava metalica pe care se depune materialul. Acest material este folosit si ca material suport, unde este necesar, laserul actionand si generand si suportul necesar (coloane spre exemplu). La final, pentru preluarea modelului, acesta se decupeaza de pe placa cu un fierestrau manual sau prin electroeroziune si se inlatura elementele de suport (aceasta operatie este facila, poate fi facuta si cu ajutorul unui cleste). Tava poate fi refolosita dar trebuie rectificata.

Repetabilitatea este de 20 de microni pe toate cele 3 axe, piesele realizate corespund din punct de vedere al tolerantei cu standardul EN ISO 2768.

Dupa print piesele pot fi tratate termic, prelucrate prin frezare sau strunjire sau electroeroziune, polisate, sudate, acoperite electrochimic, vopsite.